Afstand8,3 km
StartpuntVoetbalvereniging Mariënveld
Pastoor Deperinkweg
7263SC Mariënvelde
Wanneer gelopen09-03-2025
HondenAangelijnd toegestaan
ToegankelijkheidGeen bijzonderheden, kan drassig zijn
Horeca onderweggeen
BronEigen
Mijn beoordeling:
4/5

Gait Dammers Kuierpad

Let op:
De route is door mij iets aangepast waardoor de routemarkering niet overal aanwezig is.

Boeken over Gait Dammers:
– Deel1 :Terug in de tijd met Gait Dammers
– Deel2: Nostalgie en Romantiek – Gait Dammers

Gait Dammers Kuierpad

Op deze prachtige lentedag maakten we een korte wandeling in de omgeving van Mariënvelde. Voor begin maart was het uitzonderlijk warm, met volop zon en een temperatuur die opliep tot 20 °C. Hierbij was de gevoelstemperatuur 25 °C

Herman Peppelman

De aanleiding van deze wandeling is anders dan de andere wandelingen.
Gait Dammers was een historisch figuur, geboren in 1879 en overleden in 1952 gecreëerd door Herman Peppelman, die een sterke nostalgie naar het verleden koestert. In zijn boeken neemt hij de lezer mee naar een tijd waarin gemoedelijkheid en rust centraal stonden, en waar men kon genieten van de stilte van de heide en de geluiden van de natuur.

Herman Peppelman heeft meerdere boeken geschreven waarin Gait Dammers centraal staat. Een daarvan is “Gait Dammers, Nostalgie en Romantiek”, waarin verhalen worden verteld die Gait beleefd zou kunnen hebben. Dit boek is een vervolg op een eerder werk waarin Gait’s eigen belevenissen werden beschreven. In “Nostalgie en Romantiek” neemt Peppelman de lezer opnieuw mee naar vervlogen tijden, waarin de eenvoud en schoonheid van het plattelandsleven worden belicht.

Naast de boeken over Gait Dammers heeft Herman Peppelman ook andere werken op zijn naam staan. Zo schreef hij “Het Arfgood ‘t Diekshoes” in 1989 en “Het leaven van Aornt Peppelenkamp in beeld” in 2002.

Het is duidelijk dat Herman Peppelman met zijn verhalen en boeken over Gait Dammers een ode brengt aan het plattelandsleven van vroeger, waarbij hij de lezer laat meegenieten van de eenvoud en schoonheid van die tijd.

We parkeerden de auto bij voetbalvereniging Mariënveld aan de Pastoor Deperinkweg en begonnen onze route in de richting van de Tulnersweg. Na het passeren van de antennemast sloegen we linksaf het historische Piepersdiekske op.

Piepersdiekske: een historisch kerkepad

Het Piepersdiekske is een oud kerkepad dat vroeger werd gebruikt om van huis naar de kerk en het dorp te lopen. Dit smalle pad slingert door het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap en volgt onder andere de Veengoot. De naam verwijst naar een nabijgelegen boerderij genaamd “De Pieper”, die in gemeentelijke archieven al in 1743 wordt vermeld met bewoner Tunnis Pijpers (later Pieper).

Langs het pad, dat deels wordt omzoomd door houtwallen met onder andere meidoorn, wilde kers, elzen en kamperfoelie, ligt een prachtig uitzichtpunt op de boerderij. De houtwallen dienden in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor onderduikers. De omliggende akkers op de hoger gelegen essen waren vroeger in gebruik voor de teelt van tarwe.

Vandaag de dag is het Piepersdiekske opnieuw toegankelijk gemaakt voor wandelaars. De Stichting Kerkepaden Mariënvelde en vrijwilligers hebben het pad hersteld en onderhouden, met als doel de verbinding tussen mensen levend te houden, net zoals vroeger. Dit unieke samenspel van natuur en agrarische geschiedenis maakt een wandeling over het Piepersdiekske tot een bijzondere ervaring. Respect voor het landschap en de landbouwgrond blijft daarbij vanzelfsprekend.

Het Kievekampspad

Het Kievekampspad is een van de historische kerkepaden in Mariënvelde, een dorp in de Gelderse Achterhoek. Deze paden, waaronder ook het Piepersdiekske, de Koediek en de Blindendiek, werden oorspronkelijk gebruikt door bewoners om naar de kerk en het dorp te gaan. Ze lopen door het agrarische landschap en verbinden verschillende boerderijen en buurtschappen. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn deze paden opnieuw aangelegd en worden ze onderhouden, waardoor ze nu toegankelijk zijn voor wandelaars die het karakteristieke coulisselandschap van de Achterhoek willen verkennen.

Onderduikershut Ni’js bos in Zieuwent

Tussen 1943 en 1945 bevond zich in het ‘Ni’js bos’ aan de Kroosdijk in Zieuwent een onderduikershut. Deze eenvoudige schuilplaats, opgebouwd uit ruwe planken, doek, takken en bladeren, bood bescherming aan meerdere onderduikers die zich onttrokken aan de Arbeitseinsatz. Zij waren op de vlucht omdat vanaf april 1943 veel Nederlandse mannen verplicht werden om voor de Duitsers te werken.

Bij dreiging of mogelijke razzia’s trokken onderduikers zoals Theo Striekwold, Jan Bakkum, Piet Clemens, Herman Spekschoor Nijs, Jan Dankbaar en Gerard Hogenelst zich terug in deze hut, nadat ze waren vertrokken vanaf het droebel (boerderijenerf) ‘t Speckschoor. Ook zouden hier tijdelijk Engelssprekende onderduikers hebben verbleven, vermoedelijk geallieerde vliegtuigbemanningsleden. Ondanks de primitieve omstandigheden – in de winter stond er soms een flinke laag water in de hut – werd deze nooit verraden of door de Duitsers ontdekt.

Na de oorlog is de hut per ongeluk gesloopt, maar Willie Spekschoor (Nijs) en Leo Striekwold (een voormalige onderduiker uit Ulft, later Vianen) hebben tussen 1992 en 1999 de locatie meermalen aangewezen. In 2022 werd de onderduikershut door vrijwilligers herbouwd en in ere hersteld. Bezoekers kunnen de hut bereiken via een bruggetje en zo een indruk krijgen van de omstandigheden waarin de onderduikers destijds moesten overleven.

In april 2023 werd de hut bezocht door de historische vereniging ‘Keep Them Rolling’, die met zo’n 30 legervoertuigen een tocht maakte en onderweg bij de Kroosdijk stopte om de onderduikershut te bezichtigen. De herbouwde hut dient als tastbare herinnering aan deze ingrijpende periode uit de Tweede Wereldoorlog.

Natuur en weidevogelbroedgebied.

Een gebied waar natuurontwikkeling en weidevogelbescherming samenkomen, ligt op dit stuk van 2,3 hectare, in Mariënvelde. Waar het kleinschalige landschap met houtwallen, houtsingels en bomenrijen biedt een ideaal leefgebied is voor weidevogels.

Stichting Nieuwe Natuur heeft hier recent (2023) landbouwgrond aangekocht om het kampenlandschap te versterken en leefgebieden voor reptielen en amfibieën, zoals de boomkikker, te creëren. Er zijn poelen gegraven en struiken geplant, wat ook gunstig is voor insecten en vogels. In het voorjaar van 2024 is dit gebied geopend.