Afstand13,08km
StartpuntCamping Berghemmerhof 9
6271NP Berghem Gulpen
RoutemarkeringZwarte Palen
Wanneer gelopen29-07-2023
HondenAangelijnd toegestaan
Toegankelijkheidgeen bijzonderheden
Horeca onderwegDe Zwarte Ruiter
De Pannenkoekenmolen
BronG6 Gulpen Wittem Kasteel Neubourg
Mijn beoordeling:
3/5

Tip: 

G6 Gulpen-Wittem Kasteel Neubourg

Hieronder vindt u een uitgebreid verslag van de route.

G6 Gulpen-Wittem

Zoals je boven in het routekaartje kunt zien, is de gelopen route iets anders dan het origineel.
De eerste oorzaak hiervoor, is dat we vanaf de boerderijcamping Berghemmerhof wilden starten. De originele start van de route is op de parkeerplaats tegenover het Mosaqua zwemparadijs.
Het begin van de wandeling is identiek aan de zwarte paaltjes, en omdat er vrij veel asfalt werd gelopen in het eerste stuk, hebben we besloten om linksaf te gaan de Oostwinkelweg op. Dit is een vrij lange klim, maar beloonde ons uiteindelijk ruimhartig. Als je naar boven bent gelopen, moet je ook weer een keer naar beneneden via de Houbenderheiweg.
We hebben het stukje langs de Groenendaalse molen en de Gulp helaas gemist.

Op de terugweg zag het weer er behoorlijk dreigend uit, en het begon op afstand te onweren. Waardoor we hebben besloten om de Slenakerweg te blijven volgen en hiermee de route iets te verkorten. Hiermee hebben we de Oude Luikerweg overgeslagen.

We zijn voor het noodweer in Gulpen aangekomen. Waar we bij de Zwarte Ruiter een heerlijke lunch hebben genuttigd. Hierna was het nagenoeg weer droog en hebben we de laatste klim terug naar de camping volbracht.

Gulpdalviaduct

De bouw van de tramlijn Maastricht -Vaals is in 1920 begonnen. 1922 werd het eerste baanvak geopend (Wijlre – Gulpen -Vaals). Daarna is het Gulpdalviaduct gebouwd. Dit baanvak is 1925 geopend. Het liep op dat moment tot Maastricht Heerdeweg. 
In 1930 is de verlenging naar het station in Maastricht opgeleverd.

Voor Nederlandse begrippen was dit toch een stukje van architectuur van de bovenste plank.
De staalconstructie was 612 meter lang en 22 meter hoog.

Het was uiteindelijk maar voor korte duur, in 1938 werd de tramlijn opgeheven. De oorzaak was de crisis in 1930. In het landschap is de trambaandijk met hoge wallen, bruggenhoofden en viaducten nog steeds goed te zien.

Gulpen%2C viaduct tram Maastricht Vaals nabij forrellenkwekerij%2C 1938 %285%29
Unknown photographer (Het Zuiden), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Straatpoëzie

Zo af en toe zie je langs de weg leuke gedichten voorbijkomen. Monique heb ik al vaker in Limburg voorbij zien komen. Wonderbaarlijk wekt dit positiviteit bij me op. Het zijn altijd vrolijke, opbeurende teksten, soms zeer kort van stof. 

Via Google heb ik een poging gedaan om te weten of meer mensen dit opvalt, maar Monique zie ik dan niet voorbijkomen. Waarom ben ik nieuwsgierig naar het waarom, en welke motivatie om het te doen.

Ik wilde hier even bij stilstaan…

Ootswinkelweg en Houbenderheiweg

Dit stuk van de route is wel een heel mooi gedeelte.
De Ootswinkelweg is 1,3 km lang en je loopt via een pad langzaam omhoog. Het eerste gedeelte is een mooie holle weg. Je overbrugt 85 hoogtemeters in dit stukje gemiddeld is dit 4,7% stijging.
Naar beneden loop je via de Houbenderheiweg waar je 50m daalt (gemiddeld 5.5%) op een afstand van 780m.

Veldkruis Petrus de Bie

Wegkruisen zijn in Limburg overal te vinden. Als je er op let kom je ze overal tegen. Net als de Maria kapelletjes, zijn de veldkruisen verbonden met het katholieke geloof. Achter elk kruis zit een verhaal.
Alleen al in Limburg zijn er meer dan 2500 wegkruisen.

“Oorspronkelijk stond er  een houten kruis. Inmiddels is het een stenen kruis.

Petrus de Bie verongelukte hier met paard en wagen op 24 mei 1896. Het is een houten kruis. Veldwachter Jos van Loo melde toen der tijd dit ongeluk, hij zelf werd door stropers doodgeschoten op 12 sept 1896. Het vernieuwde kruis van Petrus de Bie.

Kruis met de tekst:
Petrus de Bie verongelukt 24 mei 1896.”

Weetjes:

Als een wegkruis buiten de bebouwde kom geplaatst is, spreekt men van een veldkruis.

Kasteel Karsveld

Als je na de Houbenderheiweg  het Mariakapelletje ziet, ga je linksaf het draaipoortje door, door het weiland, tussen de koeien, richting Kasteel Karsveld. Je loopt langs hoeve Karsveld, een mooie boerderij op het landgoed Karsveld. Er zijn diverse luxe (2 tot 16 persoons) vakantiewoningen c.q. appartementen gerealiseerd.
Je passeert hier de snelstromende beek de Gulp. Het is een echte forellenbeek.

Kasteel Karsveld ligt naast de Gulp in het Gulpdal. Het Kasteel ziet eruit als een groot landhuis met trapgevels en een zadeldak. (een normaal dak, waarbij 2 hellende delen in de nok bij elkaar komen)
De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar de 12e eeuw, en de naam is afgeleid van Carsvoirt, de eerste bewoner in de 14e eeuw. Natuurlijk heeft het kasteel veel doorstaan, het is van Burcht, naar kasteel, na branden (2x) naar hoe het nu is gegaan.
inmiddels is het kasteel in privé bezit.

Uitgelicht:

De loop van de Gulp

Kasteel Neubourg

Kasteel Neubourg in Gulpen is een indrukwekkend bouwwerk met een rijke historie. Het kasteel is gelegen in het dal van het riviertje de Gulp en wordt omgeven door bos, boomgaarden en weilanden. Het huidige gebouw, met zijn opvallende torens en Maaslandse renaissancestijl, werd in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd. Zo dateert de oorspronkelijke bouw uit de 14e eeuw, terwijl in de 18e eeuw barokke elementen werden toegevoegd. De 19e-eeuwse renovaties introduceerden onder andere een glazen overkapping van de binnenplaats, wat diende als een serre-achtige eetzaal.

Het landgoed omvat tevens historische voorburchten, elk met unieke kenmerken zoals een lindendreef en een imposante toegangspoort. De natuur rondom het kasteel is een integraal onderdeel van de ervaring, met majestueuze bomen, vijvers en geheimzinnige hoekjes. Het park bood niet alleen ontspanning, maar diende ook als inspiratiebron voor de bewoners, waaronder adellijke families zoals de Marchant et d’Ansembourg.

Vandaag de dag wordt er gezocht naar een duurzame herbestemming van het kasteel, zodat deze historische schatkamer behouden blijft voor de toekomst.

U kunt hieronder een reactie geven:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam