Afstand8,9km
StartpuntRestaurant de Herberg
Dorpsstraat 10a
7251 BB Vorden
Wanneer gelopen02-07-2022
HondenAangelijnd toegestaan
Toegankelijkheidgeen bijzonderheden
Horeca onderwegDe Herberg
De Rotonde
‘t Meestershuis
Hotel Bakker
Uniek
BronLokaal Vorden
Mijn beoordeling:
3/5

Tip: 

Lokaal Vorden

Verslag van deze route volgt.

Routemarkering Lokaal Vorden
Routemarkering Lokaal Vorden
Routemarkering Lokaal Vorden_
Routemarkering Lokaal Vorden_

Wandelroute Lokaal Vorden: een charmante ontdekkingstocht

De wandelroute Lokaal Vorden biedt twee aantrekkelijke opties:

  • 8,4 km, aangegeven met rode paaltjes.
  • 4 km, te volgen via blauwe paaltjes.

Oorspronkelijk start de route bij de kerk, richting IJssalon Lekker. Toch is het praktischer om te beginnen bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Vorden. Hier is een ruime parkeerplaats met plek voor ongeveer 80 voertuigen. Mocht het vol zijn, dan kun je uitwijken naar de parkeerterreinen van de Aldi of de nabijgelegen Albert Heijn.

Vanaf de parkeerplaats wandel je richting de rotonde en sla je linksaf de Dorpsstraat in. Hier vind je alvast gezellige plekken waar je na afloop van je wandeling kunt genieten van een drankje of lunch.

Van historische kerk tot “Klein Pardijs”

Bij de Dorpskerk van Vorden sla je linksaf een charmant steegje in, het Kerkepad. Dit pad loopt langs twee ijssalons en een cafetaria. Even verderop, aan je linkerhand, prijkt een prachtige oude woning met de naam Klein Pardijs.

Over de Vordense Beek en door het landschap

Je steekt de Vordense Beek over, een zijtak van de Baakse Beek die in Vorden traditioneel de Vordense Beek wordt genoemd. Hier betreed je een fraai landschapsparkje met historische elementen. Wist je dat de naam Vorden afstamt van “Voorde”, wat doorwaadbare plaats betekent? Als eerbetoon is zo’n voorde gereconstrueerd in de beek. Je kunt via stapstenen het water oversteken, een leuke ervaring!

Wanneer je verder wandelt en de Horsterkamp oversteekt, kom je bij een klein stuwtje. Hier is aan de overkant van het water een vispassage aangelegd. Het pad langs de beek kronkelt door een bosrijk gebied met statige beukenbomen.

Historische boerderijen en een tuinmanshuis

Rechts van het pad zie je boerderij De Horst, een indrukwekkend rijksmonument. Maar mijn persoonlijke favoriet is de volgende boerderij, het voormalige tuinmanshuis van kasteel Vorden. Dit charmante gebouw heeft een gemeentelijke monumentale status en voegt een vleugje romantiek toe aan de route.

Een verborgen fotoplek op Landgoed Vorden

Wanneer je het bord van het Geldersch Landschap ziet met de tekst “Landgoed Vorden”, samen met een aantal wegwijzers, merk je misschien dat twee bekende langeafstandswandelroutes hier samenkomen: het Pieterpad  (noord-zuid) en het Trekvogelpad. (oost-west). Wij volgen een het smalle pad met een verharding van gravelzand.

Maar neem eens de tijd om de naastliggende zichtlaan van kasteel Vorden te bekijken. Zet een paar stappen die kant op en sta stil tussen de statige bomenrij. Kijk omhoog naar de overhangende bladerdek van takken die een prachtig natuurlijk gewelf vormen. Dit is een plek waar je echt even een foto moet maken. Het zou zonde zijn om deze unieke aanblik voorbij te lopen!

Het Knopenlaantje

We steken de houten wandelbrug over en komen bij het Knopenlaantje. Ooit het Krebberslaantje genoemd, is dit romantische bomenlaantje in Vorden sinds 1940 een geliefde plek voor verliefde stelletjes. Ze leggen knoopjes in de takken van jonge beuken, waarbij de verstrengelde takken de liefde symboliseren. Oorspronkelijk kwamen paren hier voor een wandeling, en later ook pasgetrouwde stellen, die na hun huwelijk een knoop legden. In 1976 werden veel beuken getroffen door droogte, maar de traditie is gebleven met nieuwe beuken. Het laantje is nog altijd een populaire plek voor wandelaars, vooral op Valentijnsdag, en wordt gezien als een symbolische manier om de liefde te bezegelen.

Als je iets verder loopt over de asfaltweg (Waarlerweg), kun je ervoor kiezen om linksaf te slaan. Dit is de route voor de wandelaars die de 4 km afstand willen lopen. De wandelaars die de 8 km route volgen, lopen rustig rechtdoor.

Langs de Waarlerweg zie je aan de linkerzijde een charmant kippenhok staan. Het is een leuk detail dat je niet snel zou verwachten, maar het voegt zeker iets gezelligs toe aan de route.

Rechts Boerderij 't Hissink
Rechts Boerderij 't Hissink
Heide richting Boerderij Waarle
Heide richting Boerderij Waarle

Boerderij 't Hissink

Boerderij ‘t Hissink is een historische boerderij, oorspronkelijk genoemd in 1473, en ligt in een parkachtige omgeving dichtbij het Pieterpad. Het is een rustgevende locatie voor wandel- en fietsliefhebbers, met volop mogelijkheden om de natuur en cultuur van de regio te verkennen. In de buurt vind je leuke plekken om te genieten van lokale lekkernijen en een gezellig dorp. Ideaal voor wie op zoek is naar een rustige tussenstop of een uitvalsbasis voor een langer verblijf. Meer informatie is te vinden op de website van ‘t Hissink.

Stukje heide in Vorden

Iets verderop kom je in een stukje heidegebied van Vorden, waar je geniet van de rust en uitgestrektheid van het landschap. Dit gebied is perfect voor wie even wil ontsnappen aan de drukte, met een mooi uitzicht en een karakteristieke flora. De heide is een fijne plek voor wandelingen, met de geur van de natuur en de ruimte om even op adem te komen. Het is een bijzonder stukje natuur dat de sfeer van Vorden mooi weerspiegelt.

Boerderij Waarle

Rechts achter de heide bevindt zich een laaggelegen gebied, dat niet toegankelijk is voor wandelaars. Dit stukje wordt vaak overstroomd, wat bijdraagt aan de rijke fauna in het gebied. Kort daarna komen er twee mooie boerderijen in zicht, die beide gemeentelijke monumenten zijn. Ze voegen historische charme toe aan de wandelroute en versterken de sfeer van het landelijke Vorden.

Boerderij Waarle is een gemeentelijk monument met een rijke geschiedenis. De boerderij dateert uit de 19e eeuw en is een representatief voorbeeld van de traditionele boerderijarchitectuur die kenmerkend is voor de regio. De naam “Waarle” gaat terug tot 1476, wat aangeeft dat deze boerderij al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in de lokale geschiedenis van Vorden en de omliggende gebieden.
Naast de boerderij Waarle bevindt zich een woning die oorspronkelijk de schuur van de boerderij was. Ook een gemeentelijk monument. Deze schuur werd in 1960 omgebouwd tot een woning, waarbij de oorspronkelijke agrarische functie van het gebouw werd aangepast naar een woonruimte. Dit proces is een voorbeeld van hoe oude boerderijen en schuren in de regio vaak een nieuwe bestemming krijgen, terwijl ze hun historische waarde behouden.

Geniet van de mooie omgeving, en geweldig mooie beukenbomen langs de wandelpaden. Hieraan kun je zien dat de omgeving van Kasteel Vorden al zeer lange tijd een toeristisch gebied, met veel wandelmogelijkheden, moet zijn geweest. 

Lodewijkslinde, de Zaagkoele en de Reuzeneik

De Lodewijkslinde, een zomerlinde van ongeveer 400 jaar oud, staat nabij Kasteel Vorden. Volgens de overlevering rustte Lodewijk XIV hier in 1672. De boom, die een hoogte van 30 meter bereikte, verloor in 2002 zijn hoofdstam en twee grote takken door houtrot, niet door blikseminslag of storm. De linde is nog steeds een monumentale boom, met een omtrek van 5,5 meter. Hoewel de boom veel van zijn grandeur heeft verloren, kan hij mogelijk nog jaren voortleven.

De Zaagkoele in Vorden diende als waterreservoir voor een zaagmolen, waar een houtzagerij was gevestigd. De boomstammen werden via het water naar de molen gebracht en konden er enige tijd in blijven liggen. Dit proces, wateren, verzachtte het hout, waardoor het zachter, minder breekbaar en makkelijker te bewerken was. Het water zorgde ervoor dat het hout recht bleef en niet ging splinteren, wat de zaagkwaliteit verhoogde. De Zaagkoele combineerde dus zowel de functie van transport als het verbeteren van de houtkwaliteit voor de houtzagerij, waardoor het hout optimaal werd voorbereid voor de zaagmolen.

De Reuzeneik, is te zien als je de asfaltweg (Schuttestraat) oploopt hij ligt achter de zaagkoele aan de linkerkant van de Vordense beek, een zomereik van 247-257 jaar oud, met een kroonbreedte van 30-39 meter en een stamomvang van 733 cm (2023). Deze indrukwekkende boom behoort tot de dikste eiken van Nederland. In de jaren ’90 had de eik last van insectenplagen en slechte bodemomstandigheden, maar hij blijft jaarlijks groeien. De boom staat op grond die in 1975 speciaal werd aangekocht door Geldersch Landschap ter bescherming van deze unieke eik, die mogelijk de oudste van Nederland is. 

U kunt hieronder een reactie geven:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam