Heb je een vraag, laat het gerust weten.
Afstand | 16,6km |
Startpunt | Café-Restaurant Max Groot Agelo |
Datum gelopen | 13-08-2023 |
Honden | Aangelijnd toegestaan |
Toegankelijkheid | Waterdichte schoenen |
Horeca onderweg | Café Groot Agelo |
Bron | Over Wandelen Gesproken |
Rondwandeling Groot Agelo Hunenborg
Hieronder vindt u een uitgebreid verslag van de route.
Rondwandeling Groot Agelo Hunenborg
Rondwandeling Groot Agelo Hunenborg start bij TOP (in Twente worden deze TIP genoemd) Groot-Agelo, dit is een informatiezuil van een toeristisch overstappunt. De auto heb ik geparkeerd bij Café-Restaurant Max Groot Agelo in Overijssel. Als je de Weerselosestraat oversteekt zie je aan de linkerkant de map met toeristische gegevens. De route is bijna hetzelfde als WNW Twente – Agelerbroek – paarse route, deze heeft de startlocatie vanaf camping de Haer.
Adres van Café-Restaurant Max Groot Agelo:
Weerselosestraat 20
7636RL
Agelo
Je kunt hier beginnen of eindigen met een bezoekje voor een lunch of een kop koffie.
Openingstijden
In het hoogseizoen (mei t/m september) wij alle dagen geopend van 12:00 uur tot 21:00 uur, behalve op woensdag. In het laagseizoen (oktober t/m april) hebben wij aangepaste openingstijden. We zijn maandag,dinsdag en donderdag geopend vanaf 18 uur tot 0:00. U kunt a la carte eten op vrijdag vanaf 16 uur, zaterdag vanaf 14 uur en zondag vanaf 11 uur.
Typisch voor Overijssel zijn de toeristische informatie wegwijzers.
Routes in de buurt:
Lange Afstands Wandelingen (LAW)
Noaberpad (415km)
Regionale routes
Hilligenpad (100km)
Stuwwalroute (45km)
Twentepad(93km)
Coulissen Landschap
Al snel kom je op onverharde paden, waar het coulisselandschap mooie uitzichten geeft.
Op één van de foto’s in de linkerkantlijn ziet een bijenhotel, op de poster in de foto staat een link naar oerrr.nl. Via deze link kom je uit op de kinderpagina van natuurmonumenten, altijd leuk om met de kids te delen.
Leuk voor de kinderen
Al snel kom je op onverharde paden, waar het coulisselandschap mooie uitzichten geeft.
Op één van de foto’s in de linkerkantlijn staat een bijenhotel, op de poster staat een link naar oerrr.nl
Via deze link kom je uit op de kinderpagina van natuurmonumenten, altijd leuk om met de kids te delen.
Je loopt langs de koeien, die natuurlijk altijd nieuwsgierig zijn. Bij de hoogzit ga je rechts, dus niet ‘t Brook op.
Zonnebloemen
“De zonnebloemen kunnen samen met de mais worden ingekuild als voer voor de koeien. De biodiversiteit neemt toe. In tijden van schaarste zijn de zonnebloemen voor bijen en insecten een welkome bron van stuifmeel en nectar. De langgerekte rijen zonnebloemen verbinden stukken grond met elkaar. Er ontstaat zo een highway voor vlinders, bijen en andere insecten en een lust voor het oog. Het bezorgt ook de boeren een goede naam”.
Boeren die meedoen krijgen een vergoeding van vijftig cent per strekkende meter. De zonnebloemzaden kunnen tegelijk met de mais gezaaid en geoogst worden. ForFarmers stelt het zonnebloemzaad ter beschikking.
Het is mogelijk om zonnebloemlint sponsoren
Hollandergraven
Je loopt over de brug, linksaf langs een beek. Deze heeft de naam “De Hollandergraven” die loopt van het Lateraalkanaal naar het Kanaal Almelo. De beek is ongeveer 8 kilometer lang. De Hollandergraven is natuurlijk geen natuurlijke beek, Zij is een gegraven scheepvaart- en afwateringskanaal rond 1380. De waterhoeveelheid wordt aan het begin van de watergang geregeld door een stuw.
Als je rechtdoor over de brug zou lopen, loop je langs de Voltherbeek
Op dit stuk is het handig om een lange broek aan te hebben, je loopt op een pad met links en rechts brandnetels.
Gespook in de eendenkooi
Vanaf het bankje langs de Hollandergraven thv de brandnetels, loop je langs de Eendenkooi. Dit is nu een bos aan de rechterzijde van het pad. De “Kooiweg” is een herinnering aan deze eendenkooi. Midden in de kooi lag een poel, ook wel Suus genaamd. In deze Suus werden vroeger wilde eenden gevangen. Dit gebeurt met behulp van tamme lokeenden. Een groep lokeenden werd ook wel “reuperkes” genoemd. Een andere naam voor eendenkooi is “gloep”. De wilde eenden werden gevoerd, waarna ze gevangen konden worden.
Wanneer oudere mensen in Tilligte over de Kooi praten wordt het al gauw duidelijk, dat het hier vroeger niet pluis was. Zo moest men zich na zonsondergang en voor zonsopkomst niet in de Kooi begeven.
“Kom nich in ‘n Kooi” want ‘n Dröghoorn pakt oe doar”
Dröghoorn was een persoonlijkheid in Tilligte die in 1719 is. Hij was rentmeester van Graaf Sigismund van Heyden van Hopesch op het huis te Ootmarsum. De Kooi was eens eigendom van het Huis te Ootmarsum. Onverwacht kreeg hij in 1775 ontslag. De herinneringen aan hem zijn in de omgeving nog niet uitgewist. Er werd immers verteld dat hij na zijn dood in de Kooi is begraven. Na zijn dood werd verteld dat zijn ziel geen rust kon vinden. Vanaf deze plaats mag zijn geest dan ieder jaar een ‘hanetred’ in de richting van Ootmarsum komen. Als de ziel dan de kerk bereikt heeft, zal deze rust hebben of ….. de wereld zal vergaan.

Meer informatie:
Ik help de bij op de website van
Voltherbeek
Hier loop je, zonder dat je het ziet langs de Voltherbeek.
De Voltherbeek is een afwatering, tussen de beek Hollandergraven en het Kanaal Almelo-Nordhorn.
De Hunenborg
Als u thv Broekmatenweg, linksaf de klinkerweg inloopt, kunt u denken dat dit een inrit is van privé terrein. Het is ook een inrit, maar deze is opengesteld voor wandelaars. U wordt geattendeerd op de hond van de eigenaar. Deze lieve hond heeft ons begeleid naar het pad dat we moesten volgen.
De Hunenborg is een ringwalburg langs het Kanaal Almelo-Nordhorn bij Volthe in de gemeente Dinkelland in Overijssel. Het geheel bestaat uit de beboste restanten van een hoofdburcht en een voorburcht die nauwelijks nog zichtbaar is.
De hoge burg is een ovaalvormig terrein van circa 100 bij 150 meter met een gracht eromheen. Aan de buitenkant van de gracht bevindt zich een kleine verhoging, aan de binnenkant is een aarden wal opgeworpen. Rechts zie je de luchtfoto, je kunt duidelijk ziek dat er een buitenste ring is opgeworpen, dan de gracht, en daarna de binnenste opgeworpen aarden wal.
Uit archeologisch onderzoek van 1916 is gebleken dat de binnenste kern uit 130cm hoog gestapelde heiplaggen met daaroverheen een laag zand is aangebracht.
In 2016 is het terrein nogmaals archeologisch onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de bouw van deze burcht rond 1050 heeft plaatsgevonden. Vermoedelijk is de bisschop van Utrecht de opdrachtgever geweest. Ooit heeft hier een middeleeuws kasteel gestaan.
Als je de Hunenborg afloopt, loop je langs het kanaal Almelo-Nordhorn. Je komt bij de brug waar een informatie bord staat van de Stuwwalroute, de stuwdalen zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Onderaan bouwden mensen nederzettingen. waarna je de brug oversteekt. Aan de andere zijde van het kanaal ga je rechtsaf, en volgt het kanaal.

Kanaal Almelo-Nordhorn
Het kanaal Almelo-Nordhorn of Almelo-Nordhornkanaal is een kanaal tussen de Nederlandse stad Almelo en de Duitse stad Nordhorn. Het kanaal wordt al sinds 1960 niet meer als scheepvaartroute gebruikt. Enkel aan Duitse zijde is het kanaal voor kleine boten nog bevaarbaar.
Het kanaal Almelo-Nordhorn werd gegraven aan het eind van de 19e eeuw. Het kanaalvak van Almelo tot de grens bij Denekamp werd in 1886 in gebruik genomen. Het laatste gedeelte, de verbinding met het Eems-Vechtkanaal in Nordhorn, kwam gereed in 1902.
Ageler- en Voltherbroek en Achter de Voort
Langs het Kanaal Almelo-Nordhorn nabij Ootmarsum, liggen de gebieden Ageler- en Voltherbroek en Achter de Voort. Hier vindt u uitgestrekte elzenbroekbossen, moerassen, natte graslanden, poelen en oude houtwallen. Door hun lage ligging in het landschap zijn deze gebieden van oudsher zeer vochtig en moeilijk te betreden. Bijzondere soorten die hier voorkomen zijn onder andere de Kamsalamander en Boomkikker. Het gebied Achter de Voort staat bekend om haar uitbundige voorjaarsbloeiers. Zoals bijvoorbeeld de prachtige slanke sleutelbloem.