Afstand11,4km
StartpuntLindesche molen
Ons Belang
Lindeseweg 29
7251NJ Vorden
Wanneer gelopen24-11-2024
HondenAangelijnd toegestaan
ToegankelijkheidGeen bijzonderheden
Horeca onderwegBosloods 1873
de Horsterkamp 14
7251AZ Vorden
BronAchterhoek.nl
Mijn beoordeling:
4/5

Linderoute Vorden

Verslag van de route volgt.

Routemarkering Linderoute Vorden
Routemarkering Linderoute Vorden

Linderoute Vorden

Oorlogsmonument neergestorte bommenwerper

Bij de start, maar dan 280meter buiten de route (thv huisnummer26), staat een monument die op 31 mei 2022 werd onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van een geallieerde Vickers Wellington bommenwerper die daar tachtig jaar eerder neerstortte. Het vliegtuig, op de terugweg van een bombardement op Keulen, werd neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer boven Linde. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. Nabestaanden, waaronder Simon Malin, de kleinzoon van piloot Peter Malin, waren aanwezig bij de onthulling. Dit monument herdenkt niet alleen hun offer voor de vrijheid, maar biedt ook een blijvende herinnering aan de gebeurtenis. Het gedenkteken werd onthuld door burgemeester Marianne Besselink en de familie Malin. Het staat nu als een tastbare herinnering aan de tragedie en de impact die deze had op de lokale gemeenschap, die de bemanningsleden met grote eerbied begroef. Het monument markeert de plek van de crash, die nu jaarlijks wordt herdacht door de lokale bevolking en bezoekers.
 

Theater Onder de Molen

Theater Onder de Molen is een intiem theater gelegen in een landelijke omgeving. Het biedt een warme sfeer en uitstekende akoestiek, waar artiesten uit heel Nederland en de regio optreden. Bezoekers worden ontvangen met koffie of thee en huisgemaakte molenkoek. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in de foyer, vaak samen met de artiesten. Het programma varieert van muziek en cabaret tot toneel. Door de kleinschalige setting is vooraf reserveren aanbevolen.

Lindesche Molen

De Lindesche Molen, ook bekend als Ons Belang, is een karakteristieke beltmolen in de buurtschap Linde. De molen werd oorspronkelijk gebouwd in 1890, ter vervanging van een eerdere molen die door brand was verwoest. Het is een achtkante bovenkruier met een rieten kap en heeft een wiekenkruis met een vlucht van 22,6 meter. Hoewel de molen draaivaardig is, wordt hij tegenwoordig niet meer voor commercieel malen gebruikt.
In 1971 is de molen gerestaureerd en in 1992 werd het binnenwerk opnieuw maalvaardig gemaakt. Naast de historische functie biedt de molen nu onderdak aan activiteiten zoals een theater en verhuurbare ruimtes. De Stichting De Lindesche Molen beheert de molen sinds 1986

Rustpunt ‘t Luiwerk

Rustpunt ‘t Luiwerk is een gastvrije, onbemande pauzeplek bij de Lindesche Molen in buurtschap Linde. Wandelaars, fietsers en andere voorbijgangers kunnen hier genieten van koffie, thee, frisdrank of een ijsje. De ruimte biedt toiletvoorzieningen, gratis WiFi, en picknickbanken zowel binnen als buiten. Er is ook een mini-bibliotheek, EHBO-materiaal, en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Dit rustpunt, beheerd door vrijwilligers, draagt bij aan het onderhoud van de Lindesche Molen. Het is dagelijks geopend van 8.00 uur tot zonsondergang en ideaal als uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten.

Lindese Kapel

Op 7 september 2012 werd de Stichting De Lindesche Molen eigenaar van de Kapellebult, een historisch gebied dat eerder in bezit was van de Kerkvoogdij van de Hervormde (voorheen) Gemeente Vorden. Deze overdracht vond plaats voor een symbolisch bedrag, met de voorwaarde dat de Stichting het onderhoud van het gebied op zich zou nemen.
De geschiedenis van de kapel gaat ver terug. Er wordt al in 1563 gesproken over een kapel op deze locatie, mogelijk op de plaats van een oude heilige linde, die vroeger diende voor offerplechtigheden en volksvergaderingen. De kapel, die in 1743 door Jan de Beyer nog werd getekend als een ruïne, werd door de jaren heen hersteld, maar niet grondig. In 1760 werd verzocht om het gebouw op te knappen vanwege de vervallen staat. Het werd af en toe gebruikt voor kerkdiensten en schoolonderwijs. In 1826 werd het echter als ongeschikt verklaard voor het onderwijs en uiteindelijk werd de kapel in 1837 afgebroken.
Op de heuvel waar de kapel stond, herinnert een gedenkteken nog aan deze plek. In de steen is het gedicht van Staring gegraveerd: “Verheft zich hier geen bidplaats meer, ’t Heelal is tempel voor den Heer”. Dit monument is een stille getuige van het rijke verleden van de Lindese kapel

Camping ‘t Lebbink

Camping ‘t Lebbink in Linde bij Vorden biedt een rustige plek voor wandelaars en fietsers. De camping beschikt over een pipowagen voor 1-2 personen, ideaal voor een overnachting. De omgeving leent zich perfect voor wandel- en fietstochten, zoals het Pieterpad. Daarnaast biedt de camping gratis wifi, fietsenverhuur en vers brood van de lokale bakker. Duurzame energievoorzieningen en een gezellig kampeerterrein maken het een fijne bestemming voor een actieve vakantie in de Achterhoek. Geopend van 29 maart tot 28 september en heeft ongeveer 22 kampeerplekken.

Stal Seren

Dressuurstal Seren in Vorden is een 5-sterren pension- en trainingstal die hoogwaardige verzorging en faciliteiten biedt voor paarden en ruiters. Met een focus op licht, rust en ruimte is het een ideale plek voor paardenliefhebbers die waarde hechten aan kwaliteit en veiligheid. 

We volgen de Schuttestraat, met de haakse bocht naar rechts, voorbij de Vordense Beek zie je aan de rechterzijde een poeltje liggen. Dit is een oude zaagkoele.

De Zaagkoele, Reuzeneik en de Lodewijkslinde

De Zaagkoele in Vorden diende als waterreservoir voor een zaagmolen, waar een houtzagerij was gevestigd. De boomstammen werden via het water naar de molen gebracht en konden er enige tijd in blijven liggen. Dit proces, wateren, verzachtte het hout, waardoor het zachter, minder breekbaar en makkelijker te bewerken was. Het water zorgde ervoor dat het hout recht bleef en niet ging splinteren, wat de zaagkwaliteit verhoogde. De Zaagkoele combineerde dus zowel de functie van transport als het verbeteren van de houtkwaliteit voor de houtzagerij, waardoor het hout optimaal werd voorbereid voor de zaagmolen.

De Reuzeneik, is te zien vanaf asfaltweg (Schuttestraat) hij ligt achter de zaagkoele aan de net voorbij de Vordense beek, een zomereik van 247-257 jaar oud, met een kroonbreedte van 30-39 meter en een stamomvang van 733 cm (2023). Deze indrukwekkende boom behoort tot de dikste eiken van Nederland. In de jaren ’90 had de eik last van insectenplagen en slechte bodemomstandigheden, maar hij blijft jaarlijks groeien. De boom staat op grond die in 1975 speciaal werd aangekocht door Geldersch Landschap ter bescherming van deze unieke eik, die mogelijk de oudste van Nederland is.

De Lodewijkslinde, een zomerlinde van ongeveer 400 jaar oud, staat nabij Kasteel Vorden. Volgens de overlevering rustte Lodewijk XIV hier in 1672. De boom, die een hoogte van 30 meter bereikte, verloor in 2002 zijn hoofdstam en twee grote takken door houtrot, niet door blikseminslag of storm. De linde is nog steeds een monumentale boom, met een omtrek van 5,5 meter. Hoewel de boom veel van zijn grandeur heeft verloren, kan hij mogelijk nog jaren voortleven.

Pieterpad en Trekvogelpad

De Linderoute buigt iets verder linksaf en voert je over de brug van de slotgracht, achter Kasteel Vorden. Vanaf hier kun je de fraaie achterkant van het kasteel bewonderen, waar ook een loopbrug zichtbaar is. Oorspronkelijk was dit de voorkant van het kasteel. Let op: de slotbrug mag niet betreden worden, want deze is privé.

Vanaf het pad met kinderkopjes slaan we linksaf het bos in. Hier kruisen het Pieterpad en het Trekvogelpad elkaar. Wegwijzers tonen de richtingen en afstanden voor deze Lange-Afstand-Wandelpaden.

Halverwege Pieterpad

Inmiddels steken we de Vordense beek weer over en lopen richting de zichtlaan aan de andere kant van het Kasteel. Hier is het halverwegepunt van het Pieterpad. Op 17 juli 2024 werd het Pieterpad-monument bij Kasteel Vorden opnieuw onthuld na renovatie. De bronzen plaquette, met de voetafdrukken van Toos Goorhuis en Bertje Jens, de bedenkers van het Pieterpad, markeert een belangrijk punt van dit iconische wandelpad. Het monument is volledig gerenoveerd op initiatief van dorpsbewoner Harry Jansen, de ‘wandelburgemeester’ van Vorden en grondlegger van het Bilderspad. Jansen, die zich jarenlang inzet voor wandeltoerisme in de regio, werd in 2024 benoemd tot Toeristisch Ambassadeur van Vorden voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van wandelroutes zoals het Bilderspad.

Huis Kiefskamp

Huis de Kiefskamp, ook wel kieftskamp genoemd, gebouwd in 1776 in Lodewijk XVI-stijl, is een landhuis nabij Vorden, Gelderland. Het landgoed werd oorspronkelijk in 1626 genoemd en ging door verschillende eigenaren voordat Johan Hendrik Brass het erfde. Het huis heeft een mix van stijlen, met goed bewaarde 18e-eeuwse stucplafonds en betimmeringen.
Het landgoed is sinds 1975 eigendom van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, die het huis beheert. Het huis wordt verhuurd, terwijl het omliggende landgoed voor publiek toegankelijk is. Het landgoed grenst aan het landgoed van Kasteel Vorden en maakt deel uit van de beroemde Achtkastelenroute, een fietsroute langs de kastelen van Vorden.
De Kiefskamp is tegenwoordig een belangrijke historische locatie en wordt nog steeds erkend om zijn cultuurhistorische waarde. Het huis en het omliggende landgoed zijn een ideale plek voor wandelaars die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en natuur.

Minicamping de Bijvanck

De Bijvanck, gelegen in het natuurgebied van Linde bij Vorden, is een gastvrije pensionboerderij met een minicamping en vakantieappartementen. De rustige locatie is ideaal voor wandelaars en fietsers. De camping biedt 15 ruime plaatsen en moderne sanitaire voorzieningen. De appartementen zijn stijlvol ingericht en hebben eigen tuin en terras. Voor wandelaars is er een trekkersverblijf met kookgelegenheid, gelegen langs het Pieterpad. De persoonlijke sfeer en de mooie omgeving maken dit een perfecte plek voor rust en ontspanning.

U kunt hieronder een reactie geven:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam