Afstand9,59km
StartpuntParkeerplaats Kasteel Slangenburg
Kasteellaan 3
7004 JK Doetinchem
RoutemarkeringOranje Markering
Wanneer gelopen02-04-2023
HondenAangelijnd toegestaan
Toegankelijkheidgeen bijzonderheden
Horeca onderwegKoetshuis bij Kasteel Slangenburg
BronStaatsbosbeheer
Mijn beoordeling:
3/5

Brunsveldwalwandeling

Hieronder vindt u een uitgebreid verslag van de route.

Samenvatting van de wandeling

Vandaag was het weer behoorlijk fris, met een temperatuur van ongeveer 6 graden Celsius en een koude noordoostenwind. Gelukkig brak de zon af en toe door de wolken, wat een welkome afwisseling was. Tijdens de wandeling kwamen we echter een drassig gebied tegen, waarbij we af en toe tot aan onze enkels in de modder zakten. Dit werd deels veroorzaakt door de buitengewoon regenachtige maand maart, die de natte grond nog natter maakte.

Helaas hebben we niet veel foto’s kunnen maken om hier te delen, daarom hebben we gebruikgemaakt van “licentievrije” afbeeldingen.

Als je van plan bent om deze wandeling te maken, kun je je auto parkeren op de parkeerplaats in de buurt van het kasteel, waar ongeveer 50 parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Bij het begin van de wandeling loop je langs het kasteel en sla je rechtsaf het bos in. Al snel bevind je je in het betoverende sterrenbos.

Routes in de buurt:

Lange Afstand Wandelingen (LAW)
Pieterpad (505km)

Regionale routes
Graafschappad (126km)

Lokale routes
Trapezium route (10km)
Abdijwandeling (3,5km)
Bovenstal-Giezenveldroute (15km)

 

 

Michielverbeek, CC BY-SA 3.0 NL , via Wikimedia Commons
Kasteel slangenburg

Het kasteel Slangenburg werd voor het eerst vermeld in 1354 en was eigendom van verschillende families door de eeuwen heen. In 1585 werd het verwoest door het Staatse leger en later herbouwd. In de 17e eeuw werd het kasteel verbouwd door veldheer Frederik Johan van Baer. Het kwam in de 18e eeuw in handen van de familie Steengracht en later de familie Van der Goltz. In 1895 werd het kasteel verkocht aan de familie Passmann, maar na de Tweede Wereldoorlog werden alle Duitse bezittingen verbeurd verklaard en werd het kasteel eigendom van de Nederlandse staat. Het kasteel en de gebouwen binnen de buitengracht werden in 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie vanwege hun monumentale waarde en worden nu gebruikt als zelfstandig gastenhuis.

Het landgoed Slangenburg wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is toegankelijk voor het publiek. Het heeft een eeuwenoud lanenstelsel en omvat ook de kapel van het klooster.

Aansluitend aan het landgoed bevindt zich de gemeentelijke begraafplaats Slangenburg, inclusief een reguliere begraafplaats, een crematorium en een natuurbegraafplaats.

Sinds 2010 loopt het Pieterpad (LAW 9) langs de Slangenburg als onderdeel van de etappe van Zelhem naar Braamt.

Sterrenbos Slangenburg
Sterrenbos

Het Sterrenbos Slangenburg is een betoverend en historisch bosgebied gelegen in de buurt van Doetinchem, Nederland. Dit bos is vooral bekend om zijn unieke en opvallende kenmerk: de stervormige rabatten. Deze rabatten, aangelegd in de vorm van een ster, creëren een visueel opvallend patroon dat nog steeds zichtbaar is, zelfs na al die jaren. De stervormige lay-out is een interessant stukje geschiedenis, dat teruggaat tot de 17e eeuw toen het bos werd aangelegd.

Een sterrenbos is een bijzonder type bos dat gekenmerkt wordt door lanen die straalsgewijs vanuit een centraal punt naar de uiteinden lopen, waardoor ze de vorm van een ster creëren. Deze conceptuele benadering van landschapsarchitectuur is ontstaan in de barokke periode en werd vooral populair in de 18e eeuw. Sterrenbossen dienden verschillende doeleinden en waren met hun opvallende zichtlijnen bijzonder geschikt voor jachtpartijen, omdat ze vanuit het centrale punt een uitstekend uitzicht boden op wild dat zich over de lanen bewoog. Ideaal gesitueerd op glooiend terrein, bood het centrum van het sterrenbos vaak een blik op de hemel aan het einde van de lanen.

Hoewel veel sterrenbossen hun oorspronkelijke ontwerp hebben verloren, voornamelijk door de opkomst van de Engelse landschapstuin met zijn kronkelende paden, dragen sommige nog steeds de naam “Sterre(n)bos”

Als je de beelden van 1885 en 2023 vergelijkt dan zie je veel overeenkomsten.

* “De tienden” verwijzen naar een historische vorm van belasting of heffing die voornamelijk in de middeleeuwen werd toegepast. Tienden waren een tiende deel van de opbrengst van landbouwproducten, vee en andere inkomsten, en werden in veel gevallen aan de kerk betaald. Dit was een manier om de kerk te ondersteunen en haar financiën te verzekeren. De tienden konden worden geïnd door de lokale geestelijkheid, zoals een priester of een klooster, en werden vaak in natura betaald, wat betekent dat een tiende deel van de oogst of de opbrengst aan de kerk werd afgestaan. In sommige gevallen werden tienden ook omgezet in geld. Het was een belangrijk onderdeel van het middeleeuwse economische systeem en een bron van inkomsten voor de kerkelijke instellingen.

Brunsveldwal, historisch gezien

Brunsveldsche wal, gelegen in het voormalige Zelhem en nu onderdeel van Bronckhorst, is omsloten door de gemeente Doetinchem, een opvallende uitstulping* in het landschap. Dit gebied, ontstaan uit oude zee- en rivierafzettingen, kende weinig bekende prehistorische sporen. In de middeleeuwen behoorde het tot het bisdom Utrecht, terwijl de tienden* ervan toebehoorden aan de bisschop van Münster. Over de eeuwen wisselden eigenaren en landgebruikconflicten deden zich voor, zoals in het geval van de Distelheide. In 1832 werden de vier boerderijen in Brunsveld beheerd door verschillende eigenaren, te midden van dit historisch en geografisch opmerkelijke landschap.

Het geval van de Distelheide is een opvallende episode in de geschiedenis van Brunsveldsche wal. In 1620 diende Geertruijdt Lansinck, de toenmalige eigenares van Brunsveld, een klacht in bij het Hof van Gelre. Ze beweerde dat ze altijd haar vee had laten grazen en plaggen had gestoken in de heide rondom Brunsveld. Echter, Gerrit de Nijeman had een deel van die heide ontgonnen en was van plan er een huis te bouwen, wat Geertruijdt ernstig benadeelde.

Het Hof gaf Geertruijdt gelijk en beval Gerrit om de heide in de oorspronkelijke staat te herstellen. Toen Gerrit naar de magistraat van Doetinchem ging, beweerde die echter dat de procedure te snel ging en niet eerlijk was voor de gedaagde. De magistraat schreef een boze brief naar de rechter om de hoorzitting als ongeldig te verklaren.

Uiteindelijk ging de zaak wel door, maar het Hof besloot dat de eiseres haar eis schriftelijk moest indienen, met bewijsstukken en andere documenten. Daarna kreeg de gedaagde drie weken om zich schriftelijk te verdedigen. Deze juridische strijd om landgebruik illustreert de complexiteit van eigendomsrechten en geschillen in het gebied. De uitkomst van deze zaak is niet gedocumenteerd, maar het toont de betwiste aard van landclaims in Brunsveldsche wal.

* Uitstulping:
In het kaartje ziet u de gemeentegrens met uitstulpende deel (Doetinchem-Bronckhorst, voormalig Zelhem) en de routetrack.

Is dit een bunker?

Tijdens het maken van het wandelverslang stuitte ik op een hoogteverschil op de AHN3 maaiveld hillshade layer.
Het lijkt erop dat het een bunker kan zijn, maar dit is lastig te beoordelen.
De grootte van de contouren zijn 20m x 14,5m.  met een oppervlakte van 287m2.

Bij een volgend bezoek wellicht de moeite waard om even te kijken.
Mocht u de wandeling gaan lopen mag u mij natuurlijk altijd een bericht sturen, met uw bevindingen.

Koptekst

Bijzonderheden: