Heb je een vraag, laat het gerust weten.
Afstand | 8,62km |
Startpunt | Parkeerplaats Het Lankheet Oliemolenweg Haaksbergen |
Routemarkering | Groene Markering |
Wanneer gelopen | 16-04-2023 |
Honden | Aangelijnd toegestaan |
Toegankelijkheid | geen bijzonderheden |
Horeca onderweg | |
Bron | Waymarked Trails |
Tip:
Groene Route Wandelnetwerk Twente
Ons vertrekpunt is Parkeerplaats Lankheet, bereikbaar via de Aaftinksweg. Je steekt het bruggetje over de Buursebeek over, en aan de rechterkant zie je de parkeerplaats. Er zijn hier ongeveer 40 beschikbare parkeerplekken.
De route is mooi, en er zijn een aantal mogelijkheden van recreatie, deze worden hieronder besproken.
Verder is er niet zoveel te vertellen over de route zelf, geniet van de natuur zou ik zeggen.
Waterpark het Lankheet
In 2008 werden drie monumentale kunstwerken onthuld in Waterpark Het Lankheet in Haaksbergen: de WaterWachters, de WaterBoog en de WaterLoop. Deze kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars Malou Busser en Niek Verschoor en hebben betrekking op de kringloop van water. De WaterWachters begroeten bezoekers bij de ingang van het park, de WaterBoog vormt het centrale punt en symboliseert de verbinding tussen de Buurserbeek en de rietvelden, en de WaterLoop markeert waar de beek het park binnenstroomt.
We bevinden ons momenteel bij de Waterwachters, echter, in plaats van de weg naar rechts te nemen en het waterpark in te gaan, gaan we rechtdoor het bruggetje over.
Gelukkig heeft Het Lankheet ook een eigen parkeerplaats, wat het een handig startpunt maakt voor een onvergetelijk avontuur. Voor gezinnen met kinderen is dit waterpark zonder twijfel een geweldige (gratis) bestemming.
Uitgelicht
Assinkbrug
In Haaksbergen, op Het Lankheet landgoed, krijgt een 19de-eeuwse spoorwegbrug uit Enschede een nieuw leven als de Assinkbrug. De oorspronkelijke brug, gebouwd rond 1830 door baron van Mulert, was ooit een snelle oversteek over de Buurserbeek. Na jaren van verval werd de brug buiten gebruik gesteld. Onlangs verwierf Het Lankheet een deel van het landgoed Het Assink en besloot een ‘verbindende brug’ te bouwen.
De redding van de oude spoorwegbrug begon met een bericht in de krant over de zoektocht van de gemeente Enschede naar een nieuwe bestemming voor de antieke gietijzeren brug. Het Lankheet bood zich aan als kandidaat. Deze brug, die ooit de spoorlijn Enschede-Gronau overspande, was cruciaal voor de Enschedese industrie. Textielfabrikant Gerrit Jan van Heek senior, de toenmalige eigenaar van Het Lankheet, speelde een sleutelrol in het behoud van de brug.
De Assinkbrug is een opvallende verschijning van geklonken gietijzer, met fraaie zuilen en bogen. Voorafgaand aan de plaatsing onderging de brug een grondige restauratie, waaronder het inkorten, versterken van de zuilen, herstellen van het houten brugdek en het repliceren van de metalen leuning van de oude Assinkbrug. Nu maakt de brug deel uit van de wandelpaden op Het Lankheet en is toegankelijk voor het publiek.
Tekst is gebaseerd op een bericht in Tubantia, Betty Morsinkhof, 23-12-21
Buurserbeek
De Buurserbeek, die vanuit Duitsland bij Buurse Nederland binnenstroomt en uiteindelijk de IJssel in Deventer bereikt, heeft historische betekenis als levensader voor Haaksbergen. Vroeger diende het voor graanmolens, ontwatering van landbouw en scheepvaart. De beek heeft drie namen: in Duitsland ontspringt de Duitse Aa en wordt hier ook wel de Ahauser AA genoemd. Vanaf de grens stroomt het riviertje als Buurserbeek en Schipbeek (vanaf Diepenheim) naar de IJssel. Recentelijk is de beek hersteld, met meanderend water, natuurlijke oevers en vispassages. De beek werd vermoedelijk rond 800 v. Christus voor het eerst bewoond. Nu herbergt het diverse flora en fauna en voorkomt wateroverlast elders. De oude functies worden nieuw leven ingeblazen door initiatieven zoals het herstel van de 80.3 km lange Schipbeekpad langs de beek 85.8km
Rechts kunt u de loop van de beek zien, vanaf Duitsland naar de IJssel. De rode lijn is het schipbeekpad, de blauwe de beek.
Uitgelicht:
loop van de beek en het Schipbeekpad
Leuk om te bezichtigen en te doen!
Aan het begin van de route loop je vanaf de parkeerplaats over de Oliemolenweg. Als je deze weg volgt kom je bij de Houtvesterij en de Buurser Pot wellicht leuk om te bezoeken.
Houtvesterij
Aan de Oliemolenweg bevindt zich de houtwerf van het landgoed, met faciliteiten zoals een houtwaterplaats, droogschuur en timmerij. Hier wordt traditioneel hout geconserveerd door bomen in stromend water te plaatsen om voedingsstoffen uit te spoelen, waardoor het hout resistent wordt tegen schimmels en insecten. Vooral grove dennen van meer dan 120 jaar oud worden gewaterd en gebruikt voor restauratieprojecten, meubels, vloeren en meer, met het keurmerk Streekeigen Hout. De houtwerf is maandelijks te bezichtigen of op afspraak.
De Buurser Pot
De Buurser pot, een kleine platbodem, vervoerde vroeger diverse goederen tussen Duitsland en Deventer. Dit historische schip, dat op de Schipbeek, Buurserbeek en Ahauser Aa voer, verdween met de komst van betere wegen en het spoor. Nu, dankzij de replica “De Waterspreeuw,” herleeft dit verleden voor toeristen. De boot, uitgerust met een elektrische motor, biedt rustige vaartochten op de Buurserbeek en vertelt over de scheepvaartgeschiedenis en het landschap.
De Buurserpot vaart van begin april t/m oktober op woensdag, zaterdag en zondag om 13.00 en 14.30. Per vaart kunnen maximaal 10 passagiers mee en een vaart duurt ruim een uur. Contant betalen bij de boot (€ 6,– pp).
- Het Labyrinth van Mallum
Kaartje naar Buurserpot
en De Houtvesterij
Traditionele bevloeiing van grasland
Traditionele bevloeiing van grasland is een eeuwenoude landbouwtechniek waarbij graslanden in Nederland kunstmatig worden bemest met kalk en mineralen uit rivieren, beken en bronnen. Dit proces vindt nog steeds plaats op ‘Pelterheggen’ in Noord Brabant en ‘het Lankheet’ in Twente. Het water wordt zorgvuldig via sloten en sluizen over de weiden geleid om de grasgroei te stimuleren en kwalitatief goed gras/hooi te oogsten. Meerdere organisaties, waaronder Stichting Waterpark en Natuurmonumenten, zijn betrokken bij het behoud en herstel van deze traditionele praktijk. De geschiedenis van bevloeiing gaat terug tot de 14e eeuw, maar moderne landbouwmethoden hebben het bijna doen verdwijnen. Tegenwoordig wordt het hersteld voor biodiversiteit, klimaatbestendigheid en landbouwdoeleinden. Er worden ook educatieve initiatieven genomen om kennis over deze traditie te verspreiden.
Uitgelichte weblink:
Het Labyrinth van Mallum
Het Labyrinth op Mallum is een betoverende plek in het historische centrum van het landgoed. Eens strekte dit landgoed zich uit over duizenden hectares, maar nu bevindt het zich excentrisch aan de oevers van de Berkel bij Eibergen. Hier vind je de Hof te Mallem en de Mallemse watermolen, die nog steeds majestueus draait. Hoewel het vroegere hoofdhuis en de havezathe zijn verdwenen, blijft de gracht als stille getuige over.
In 2001 werd het initiatief genomen om deze plek opnieuw te verbinden met het landgoed door middel van een prachtige wandelroute, de ‘mallemroute’. In 2003 creëerde de Schotse landschapskunstenaar Jim Buchanan een meesterwerk op het ‘kasteeleiland’: een betoverend labyrint van klei, met een terp en een klanktoren in het hart. Dit kunstwerk volgt de contouren van het vroegere landhuis en biedt een mystieke ervaring.
Het labyrint ligt in de buurt van de Mallumse Molen, een onderslag watermolen aan de oever van de Berkel, waar je gemakkelijk kunt parkeren. Hier bevindt zich het gezellige restaurant ‘Het Mulderhuis’, waarvan het fraaie terras uitkijkt over de serene Berkel en de sierlijke watermolen. Het is de perfecte plek om te ontspannen na een wandeling of om te genieten van een heerlijke maaltijd tijdens een fietstocht. Laat je betoveren door de schoonheid van Mallum!