Heb je een vraag, laat het gerust weten.
Afstand | 7,3 km |
Startpunt | Rustpunt Heidepol Heidepolweg 2a 7251 HT Vorden |
Wanneer gelopen | 23-03-2025 |
Honden | Aangelijnd toegestaan |
Toegankelijkheid | Geen bijzonderheden, kan iets drassig zijn |
Horeca onderweg | Rustpunt Heidepol Heidepolweg 2a 7251 HT Vorden |
Bron | Mooi-Achterhoek.nl |
Schaapskooi Graafsekamp en natuurgebied Het Kienveen
Verslag van de route volgt.
Geen routemarkering aanwezig.
Download de gpx
Open deze bijvoorbeeld met de app OSMAnd
Schaapskooi Graafsekamp en natuurgebied Het Kienveen
Vandaag hebben we een korte wandeling gemaakt in Lochem. De lucht was grijs en de temperatuur lag rond de 13°C. Het was behoorlijk vochtig, maar gelukkig bleef het droog.
Parkeren tegenover Rustpunt Heidepol
Zorgboerderij Heidepol in Vorden biedt dagbesteding aan verschillende doelgroepen en combineert dit met een snijheesterkwekerij. Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustmoment tijdens wandel- of fietstochten door natuurgebied Het Grote Veld. Op het terras is koffie met gebak verkrijgbaar. Naast de zorgactiviteiten kweekt de boerderij snijheesters en kerstbomen en verkoopt deze in het seizoen, samen met kerstdecoraties. Ook is er pensionstalling voor paarden. De omgeving leent zich uitstekend voor wandelingen en bevat diverse routes, waaronder het Pieterpad. Tegenover de zorgboerderij bevindt zich een parkeerplaats, waar wij onze auto hebben neergezet voor onze wandeling in Lochem.
Grote Veld
Vanaf de parkeerplaats lopen we richting de Heidepolweg waar we net overheen zijn gereden met de auto. Bij het hekje aan de rechterzijde staat een bordje met Grote Veld.
Het Grote Veld is een 418 hectare groot natuurgebied tussen Vorden, Almen en Lochem. Ooit een uitgestrekt heideveld, werd het rond 1920 grotendeels bebost. Natuurmonumenten werkt nu aan de omvorming tot een gevarieerd natuurbos. Het gebied bestaat uit heidevelden, graslanden en bossen en is rijk aan flora en fauna. Het Grote Veld biedt een afwisselend landschap en is een prachtige plek om de natuur te beleven.
We gaan het poortje door om door het weiland te lopen waar het mogelijk is dat er grazende dieren lopen, denk aan schapen of koeien.
Dierenherberg Het Grote Veld
Als we een stukje over het fietpad lopen bij de Zutphenseweg, zie je het dierenpension Het Grote Veld.
Dierenherberg Het Grote Veld in Lochem biedt sinds 2015 vakantie- en dagopvang voor honden en katten. Oprichtster Martienke Broer heeft jarenlange ervaring in de dierenopvang en werkt met vakbekwaam personeel. Naast honden- en kattenopvang beschikt de herberg over een paardenpension met volpensionstalling en weidegang. Paarden en pony’s worden dagelijks buiten gezet van 8.00 tot 16.00 uur. De dierenherberg ligt in een natuurrijke omgeving en biedt huisdieren een veilige en comfortabele plek tijdens de afwezigheid van hun eigenaren. Door de kleinschalige opzet is er veel persoonlijke aandacht voor elk dier.
Tolzichtdiekske
Waneer we de Zutphenseweg (N346) oversteken bevinden we ons al snel weer in rustige natuurlijke sferen. Het pad waar we eerst lopen heeft de naam Tolzichtdiekske
De naam ‘Tolzichtdiekske’ is intrigerend en lijkt te verwijzen naar een historische context. Het woord ‘Tolzicht’ suggereert een verband met een ‘tol’ of ‘tolhuis’, waar vroeger tol werd geheven op wegen of dijken (‘diekske’ is een verkleinwoord van ‘dijk’). Dit impliceert dat er mogelijk een tolhuis stond bij een kleine dijk in deze omgeving. Hoewel specifieke historische gegevens over Tolzichtdiekske ontbreken in de beschikbare bronnen, is het aannemelijk dat de naam een herinnering is aan een plek waar tol werd geheven. Dergelijke tolnamen zijn niet ongebruikelijk in Nederland en verwijzen vaak naar historische tolheffingen op handelsroutes.
Landgoed Velhorst
Vanaf het Tolzichtdiekske ga je linksaf landgoed Velhorst op.
Landgoed Velhorst, gelegen in Lochem, Gelderland, is een historisch landgoed van 318 hectare, sinds 1972 in bezit van Natuurmonumenten. De oorsprong gaat terug tot de 12e eeuw, met een hof en hoeve. In de 17e eeuw werd het omgebouwd tot een landhuis, dat in de 19e eeuw verder werd verbouwd. Allard Pierson, de eerste hoogleraar kunstgeschiedenis in Nederland, woonde op het landgoed. Tegenwoordig biedt Velhorst een gevarieerd landschap van bossen, akkers en waterpartijen, en is het een ideale plek voor natuurliefhebbers. De historische moestuin is op donderdag geopend voor bezichtiging. Helaas komt de route die wij vandaag lopen niet langs het landhuis Velhorst, maar het landgoed zelf biedt voldoende gelegenheid om de natuur te ontdekken en de rijke geschiedenis te ervaren. Het is een prachtige plek voor een rustige wandeling.
Kienveen Natuurparel
Het Kienveen is een bijzonder natuurgebied in Lochem dat bekend staat om zijn kwetsbare, drassige bodem. Om de natuur te beschermen, is er een mooie vlonder aangelegd die bezoekers in staat stelt het gebied te verkennen zonder schade aan te richten. Deze vlonder slingert door het moerasachtige landschap en biedt een unieke ervaring van dichtbij de flora en fauna van het veen. Het is een ideale plek voor vogelliefhebbers, want het Kienveen is een belangrijk gebied voor diverse vogelsoorten. Het wandelen over de vlonder geeft je het gevoel volledig op te gaan in de natuur, terwijl je het delicate ecosysteem van het veen behoudt. Een rustige plek om te genieten van de natuur en tegelijkertijd bij te dragen aan het behoud van dit bijzondere gebied.
Almenseweg
Wanneer we de Almenseweg bereiken, besluiten we een stuk over het MTB-pad te wandelen. De route loopt normaal gesproken over de drukke Almenseweg, maar het pad voor mountainbikers leek ons veiliger en ook mooier. We vonden het gepast om wat respect te tonen naar de MTB’ers. Gelukkig hebben we vandaag geen mountainbikers gezien.
Schaapskooi Graafsekamp
Schaapskooi Graafsekamp, gelegen in Warnsveld, (100 meter verder, waar we zijn gestart is overigens Vorden) de thuisbasis van Schaapskudde De Belhamel, met zo’n 300 volwassen Groot Heideschapen. De kooi, een moderne potstal, ondersteunt duurzame begrazing en natuurbehoud. Vroeger stond op deze locatie gevangenis De Graafse Kamp, maar na de sluiting in 2000 werd het terrein geschikt gemaakt voor de schaapskooi. Bezoekers kunnen deelnemen aan de jaarlijkse Lammetjesdag, (toevallig was dit gisteren zaterdag 22 maart) een lentefeestje om de geboorte van nieuwe lammetjes te vieren. Jonge lammetjes zijn te bewonderen en meer kun je meer leren over het werk van de herders.
Een potstal is een type stal waarin mest efficiënt wordt verzameld. Het ontwerp zorgt ervoor dat de mest onder de dieren wordt opgevangen, wat het schoonhouden vergemakkelijkt en het gemakkelijker maakt om de mest te gebruiken als natuurlijke meststof voor de grond. Dit systeem ondersteunt duurzame veeteelt.