Heb je een vraag, laat het gerust weten.
Afstand | 6,8 km |
Startpunt | Openbare parkeerplaats thv Gouden Leeuw: Oude Zutphenseweg 1 6998AL Laag-Keppel |
Wanneer gelopen | 03-11-2024 |
Honden | Aangelijnd toegestaan |
Toegankelijkheid | Geen bijzonderheden |
Horeca onderweg | Openbaar restaurant De Gouden Leeuw Rijksweg 91 6998 AG Laag-Keppel |
Bron | https://achterhoek.nl/Sliekroute |
Sliekroute Laag-Keppel
Hieronder vindt u een uitgebreid verslag van de route.
Sliekroute Laag Keppel
Vandaag maakten we een korte, maar verkwikkende wandeling met het prachtige weer. De Sliekroute Laag-Keppel is een korte maar leuke wandeling. De zon straalt na een frisse, heldere nacht, en het is de perfecte gelegenheid om de natuur in te trekken. Deze route is gekozen vanwege de nabijheid van bossen, wat altijd een vereiste is voor onze wandelingen, en de afstand is ideaal voor een ontspannen uitje.
We rijden naar de parkeerplaats nabij Zorghotel de Gouden Leeuw, die gemakkelijk bereikbaar is vanaf de Rijksweg via de Oude Zuthpenseweg. We passeren de eerste parkeerplaats van het zorghotel en vinden aan de linkerkant plek voor ongeveer 20 auto’s.
Bij de parkeerplaats staat een informatiebord dat wandelroutes door Hummelo, Keppel en Drempt aankondigt, compleet met routekaartjes en andere nuttige informatie. Daarnaast is er een wegwijzer die de richting aangeeft van vier wandelroutes, waaronder de Sliekroute. Deze wordt aangegeven als een route van 8 km, hoewel de werkelijke afstand iets korter blijkt te zijn.
Vrijwel direct verlaten we de bebouwde kom van Laag-Keppel en duiken we de bossen in. We slaan rechtsaf de Hessenweg op, een weg met een rijke historische achtergrond, die ooit een belangrijke handelsroute was. De Hessenwegen liepen van het zuiden naar het noorden, richting Zwolle, en waren cruciaal voor de handelsconnecties in de regio. Dit maakt onze wandeling niet alleen een fysieke, maar ook een culturele ervaring.
Hessenweg
De Hessenweg in Laag-Keppel is een oude handelsroute die deel uitmaakte van een netwerk van wegen door Noord-Duitsland en Oost-Nederland, waaronder routes naar steden zoals Zwolle. Traditioneel verwijst de naam naar kooplieden uit Hessen, Duitsland, die in de 17e eeuw brede, zware hessenwagens gebruikten voor het vervoer van goederen. Deze wagens pasten niet in de smalle karrensporen van Nederlandse steden, waardoor de routes over woeste gronden liepen. De wegen, vaak gebaseerd op oudere Hanzewegen, liepen richting noordelijke handelscentra. Handelaren reisden vaak in konvooi vanwege struikroverij en rustten in afgelegen herbergen. Een alternatieve verklaring voor de naam is dat “Hessenweg” afstamt van *hers* (paard), wat “paardenweg” zou betekenen.
Boerderij De Goedenberg
Een monumentale T-boerderij gelegen aan de Hessenweg in Hummelo, maakt deel uit van Landgoed Keppel. De boerderij dateert in zijn huidige vorm uit 1915, gebouwd op de fundamenten van een eerdere boerderij die al rond 1784 werd vermeld. De bijbehorende schuur is zelfs nog ouder; een gevelsteen vermeldt het jaartal 1813, waarschijnlijk hergebruikt uit het oudere gebouw.
De boerderij, met zijn kenmerkende okergele en groene luiken, werd jarenlang als pachtboerderij gebruikt en hoorde altijd bij het landgoed van kasteel Keppel. Sinds 1988 is het erf een gemeentelijk monument, en de boerderij wordt tegenwoordig bewoond. De oprijlaan, geflankeerd door oude beuken en een 170 jaar oude lindeboom, versterkt het idyllische karakter van de plek. De huidige bewoners hebben de boerderij met zorg gerestaureerd, waarbij veel originele elementen, zoals houten paneeldeuren en decoratieve metselwerkdetails, behouden zijn gebleven
Bierbrouwerij De Zwarte Kolk
stond op de hoek van de Sliekstraat en de Hessenweg en werd al genoemd op een schetskaart uit 1792. De naam verwijst naar een kolk in het bos waar de brouwerij mogelijk afvalwater loosde. De productie van bier werd aan het eind van de 19e eeuw stopgezet; in 1875 werden de bezittingen, waaronder 1500 biervaten en koperen ketels, verkocht. In de jaren twintig van de 20e eeuw werden de opstal en het woonhuis afgebroken. De foto toont het gebouw omstreeks 1910
De Witte Kolk en de Wrangebult
De Witte Kolk en de Zwarte Kolk, gelegen in het bosrijke gebied bij Hummelo, zijn doordrenkt van mystieke allure en folklore. Volgens oude verhalen verschijnen er ’s nachts ‘witte wieven’ bij de Witte Kolk, mysterieuze vrouwelijke geesten die rondwaren en de sfeer van deze plekken versterken. Beide kolken zijn diep geworteld in de culturele geschiedenis van de streek en bieden een combinatie van natuurlijke schoonheid en mysterieuze aantrekkingskracht.
In de nabijheid van de kolken ligt de Wrangebult, een markante heuvel die een bijzondere plek inneemt in de lokale verhalen. Deze bult wordt soms gezien als een prehistorische of vroegmiddeleeuwse ceremoniële locatie, hoewel daar geen archeologische bevestiging voor is. De Wrangebult kan ook een markeerpunt op oude routes zijn geweest. De heuvel is, net als de kolken, nauw verbonden met de legenden over ‘witte wieven’ en wordt beschouwd als een bijzondere plek die door de eeuwen heen tot de verbeelding sprak.
Samen vormen de Witte Kolk, Zwarte Kolk, en de Wrangebult een fascinerende bestemming voor wandelaars, waarin natuur, geschiedenis en volksverhalen op unieke wijze samenkomen.
Jachtpalen op de Hessenweg
Rond Hummelo staan ongeveer 30 jachtpalen die de grenzen van privéjachtterreinen markeren, waaronder die van landgoed Klein Enghuizen. Deze palen, verplicht volgens de jachtwet uit 1814, dienden om de jachtrechten aan te geven en moesten een minimale hoogte van 1,5 meter hebben. De tekst “privative jagt” was aangebracht, vaak met de naam van de eigenaar, zoals de baron van Heeckeren van Enghuizen, die verderop woonde. Terrein zonder palen was openbaar jachtgebied, waar jachtaktes van privébezitters niet golden. Dit belang blijkt ook uit een incident in 1849, waarbij een edelman een boete van 20 gulden kreeg voor het jagen op deze gronden. Het “heerlijk jachtrecht” werd in 1923 afgeschaft, maar de jachtpalen blijven een belangrijk cultureel erfgoed. Een van deze palen is in 2021 gerestaureerd, waardoor de Achterhoekse geschiedenis zichtbaar behouden blijft. De aanwezigheid van deze palen vertelt niet alleen over het verleden van de jacht, maar ook over de sociale en juridische structuur van de tijd.
Routes in de buurt:
Langs duinen, kolken en kastelen 22 km (Olijfgroene paaltjes)
Kolkenkring 4,8km (blauwe paaltjes)
De Balenroute 3,7 km
Galgenroute 3 km
Kasteelwandeling 2,6 km
Rond de Wehme 3km (rode paaltjes)
Ulenpasroute 7km (blauwe paaltjes)
Enghuizenroute 4km (rode paaltjes)
Domineeswandeling 2km (blauwe paaltjes)
De Balen route 3km (blauwe paaltjes)
Reuze route 6km (licht blauwe paaltjes)
Niet Gedacht route 5,5km (rode paaltjes)