Afstand14,3 km
StartpuntParkeerplaats
Wooldseweg 74
7108 AB Winterswijk Woold
Wanneer gelopen07-10-2022
HondenAangelijnd toegestaan
Toegankelijkheidgeen bijzonderheden
Horeca onderwegLe Garage ‘t Ros
Rustpunt Kötters
Rustpunt Landgoed de Zonnebloem
BronTrage Tochten
Mijn beoordeling:
3/5

Trage Tocht Winterswijk Bekendelle

Hieronder vindt u een uitgebreid verslag van de route.

slechte brug over Boven Slinge
Slechte brug

Samenvatting

We slaan rechtsaf vanaf de Wooldseweg de schilderachtige Wooldsepad op met de auto. Het voelt alsof je een privéterrein betreedt, gelegen tussen een boerderij en een woning. De weg is vrij smal en aangeduid als een doodlopende weg. Hier vind je ook een TOP (Toeristisch Overstap Punt) genaamd Toppunt Berenschot. Het startpunt op zich is al een attractie, met de opvallende aanwezigheid van Watermolen Berenschot die direct in het oog springt.

Gelijk na het oversteken van de brug over de Boven Slinge ga je linksaf het zandpad op. Net voor de volgende brug over Boven Slinge slaan we rechtsaf en lopen een stuk over het nostalgische smalle wandelpad langs deze beek. Via de houten wandelbrug steken we de beek weer over. De “Weg om Ros en Lintum” is vermeldenswaardig omdat hier een waterpassage over de weg heen is geconstrueerd. Gelukkig is er een voorde (doorwaadbare plaats) aangelegd, om het pad te kunnen vervolgen. Bij hoogwater en veel regen is het stuk wat ervoor ligt wel behoorlijk drassig.

Tijdens je wandeling langs de Winkelstegge, ontvouwt zich aan de linkerzijde de imposante boerderij ‘t Winkel. Wanneer je vervolgens rechtsaf slaat, word je al snel verwelkomd door een historisch monument aan de linkerzijde van de Roslintumweg. Hier tref je een bijzonder bouwwerk aan, de oude veldoven ‘t Winkel. Deze is zorgvuldig opgegraven, veiliggesteld en voorzien van een beschermende overkapping.

Ter hoogte van Oude Bocholtsebaan vind je Rustpunt Kötters. Het Weideterras bevindt zich op Oude Bocholtsebaan 15 in het buurtschap Woold te Winterswijk, langs een prachtig natuurlijk fietspad dat leidt richting Bocholt. Laat u betoveren door de gastvrije eenvoud van dit stukje natuurlijke weide. Het weideterras, zoals de naam al doet vermoeden, is uitsluitend toegankelijk bij mooi weer.

Via houtzagerij Lintumsmolen en vakantiehuis Braokerschoppe langs het Brouwershuusken handwerkcafé. In Brinkheurne, een van de buurtschappen van Winterswijk, kom je langs de schoolpomp van Brinkheurne. Deze pomp, een replica van het in 1930 afgebroken exemplaar, dateert uit 2005. Het is opnieuw opgebouwd als herinnering aan 75 jaar Volksfeest in Brinkheurne. Niet veel verder komen we bij Camping Landgoed Zonnebloem, hier is tevens een Rustpunt locatie waar je even kunt rusten en een drankje, ijs, en fruit kunt nuttigen. Loop je iets verder zie je ook een labyrint met in het midden een grote eikenboom.

Als je bij de Kottenseweg bent steek je deze over, om een paar meter verder weer de Kottenseweg over te steken. Je loopt vanaf hier een redelijk stuk langs de Boven-Slinge. Je loopt hier in het Natuurgebied Buskersbos Als je de brug over de Boven-Slinge weer oversteekt kom je al snel op Landgoed den Schooten. Als je bijna bij het startpunt bent aangekomen, steek je nog één keer de Boven-Slinge over. De brug was afgezet, en mocht eigenlijk niet meer betreden worden.

Weg om Ros en Lintum

In 2020 zijn er twee doorwaadbare plaatsen, ook wel voorden genoemd, aangelegd op de Weg om Ros en Lintum. Deze voorden zijn bedoeld om bij hoog water de weg te kunnen blijven gebruiken. De weg heeft nu een verlaging, waardoor water van de ene kant naar de andere kant kan stromen. Let op: het gebied vóór de doorwaadbare plaats kan behoorlijk drassig zijn.

Iets verderop bevindt zich Le Garage ‘t Ros, een rustpunt waar je kunt ontspannen. Hier kun je zelf koffie of thee inschenken en genieten van een lekkere koek. Ook is er een toilet beschikbaar. Houd er rekening mee dat Le Garage ‘t Ros niet het hele jaar door geopend is, maar alleen van april tot oktober, tussen 10:00 en 17:00 uur.

Uitgelicht:

Veldoven 't Winkel

De Veldoven ‘t Winkel, gelegen in het Woold te Winterswijk, is een historisch monument dat waarschijnlijk tussen 1840 en 1860 in gebruik werd genomen tijdens de ontginning van heideterreinen. Hier werd leem uit sloten en greppels gebruikt om stenen te bakken voor de bouw van boerderijen en stallen. De overblijfselen van de veldoven zijn in 2014 opgegraven, veiliggesteld en overkapt. Ondanks ernstige verwaarlozing werd binnenin een met stenen en as gevulde oven ontdekt. Het educatieve herstelproject, ondersteund door de Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk, maakte het mogelijk om de oven te restaureren en toegankelijk te maken voor bezoekers.

Dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Roelvinkfonds, Baron en barones Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, de provincie Gelderland, gemeente Winterswijk en Waardevol Cultureel Landschap Winterswijk, kon er een overkapping worden geplaatst en een educatieve ruimte worden ingericht. Hier kunnen bezoekers duidelijke informatie vinden over de geschiedenis van de oven. Voor 2014 was de oven overwoekerd, maar nu, met de restauratie, zijn de oude fundamenten weer zichtbaar en beleefbaar. Het landgoed, initiatiefneemster mevrouw Obbink-Tenkink, en het coulisselandschap van Winterswijk zijn weer een trekpleister rijker. De veldoven werd gebruikt tot het einde van de 19e eeuw door boeren en arbeiders voor het bakken van stenen, maar raakte in onbruik met de opkomst van fabrieksmatige productie. 

Van 11.00 tot 17.00 uur bieden de informatieborden uitgebreide informatie die u kunt verkennen en ontdekken.

Houtzagerij de Lintumsmolen

De Lintumsmolen in het Woold, Winterswijk, is verkozen tot winnaar van de ‘Ruwe Diamant’ verkiezing, een initiatief van elf Achterhoekse gemeenten. Dit historische pand, opgetrokken rond 1959 ter vervanging van een oudere houtzagerij uit 1895, illustreert de sobere bouwstijl typerend voor de naoorlogse utiliteitsbouw. Bijna 2000 Achterhoekers brachten in juli hun stem uit voor favoriete gebouwen uit de wederopbouwperiode 1940-1965.

Het gebouw herbergt momenteel twee ondernemingen: houtzagerij De Lintumsmolen en machinebouw- en productiebedrijf Komejo. Henk Vreman, eigenaar van de houtzagerij, geeft een inkijkje in het ambachtelijke zagen van eikenhout, douglas en lariks. Johan Meijer, eigenaar van Komejo, benadrukt de versterkende samenwerking tussen beide bedrijven in het historische pand.

Dit alles past binnen het bredere project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’, waarbij sinds 2019 elf gemeenten samenwerken om het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode te belichten. De wederopbouwarchitectuur krijgt hier erkenning als ‘Ruwe Diamanten’, waarachter verhalen schuilen die de moeite waard zijn om te delen.

Vakantiehuis Braokerschoppe
Vakantiehuis Braokerschoppe

Vakantiehuis Braokerschoppe

Deze charmante vakantiewoning, geschikt voor twee personen, bevindt zich op een idyllische locatie in het Woold. Omringd door een tuin met hagen, vijvers en houtwallen, vormt het een ware oase te midden van weiden en landerijen. De schoppe, naast onze woonboerderij (De Braoker), is omgetoverd tot een gastenverblijf en staat open voor natuurliefhebbers die er even tussenuit willen. Het complex is bereikbaar via een half verharde weg en bevindt zich op 4 km van Winterswijk, waardoor u gemakkelijk alle kanten op kunt om te wandelen of te fietsen.

Het gebouw herbergt momenteel twee ondernemingen: houtzagerij De Lintumsmolen en machinebouw- en productiebedrijf Komejo. Henk Vreman, eigenaar van de houtzagerij, geeft een inkijkje in het ambachtelijke zagen van eikenhout, douglas en lariks. Johan Meijer, eigenaar van Komejo, benadrukt de versterkende samenwerking tussen beide bedrijven in het historische pand.

Dit alles past binnen het bredere project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’, waarbij sinds 2019 elf gemeenten samenwerken om het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode te belichten. De wederopbouwarchitectuur krijgt hier erkenning als ‘Ruwe Diamanten’, waarachter verhalen schuilen die de moeite waard zijn om te delen.

Geoglief in Buskerbos
Geoglief in Buskerbos Wiel van Buskers (AHN3 Hillshade)

Natuurgebied Buskerbos

Het Buskersbos, gelegen nabij Winterswijk, is een betoverend natuurgebied langs de Boven-Slinge beek. Hier floreren diverse plantensoorten, waaronder mispel, vogelkers, es en in het voorjaar bloeien de bosanemonen de grond wit. Op de hogere zandige bodem groeien imposante eiken, terwijl de aangrenzende graslanden bezaaid zijn met kleurrijke pinksterbloemen. Het bos, met zijn oude loofbomen, vormt een deel van het Nationaal Landschap Winterswijk.

Een opmerkelijke ontdekking in 2013 voegde een mysterieus element toe aan het Buskersbos: een geoglief, een ovaal wiel met zes spaken, enkel zichtbaar op hoogtekaarten. Deze lijnen, eigenlijk ondiepe greppels, werden aanvankelijk gedateerd tussen 1930 en 1950, maar de exacte oorsprong blijft onbekend. Mogelijk betreft het een “zonnewiel,” een symbool uit het tijdperk van de Bataafse Republiek. Desondanks blijft de betekenis ervan een raadsel. Het gebied herbergt ook poelen met de zeldzame kamsalamander en kleine watersalamander, waardoor het Buskersbos niet alleen een visueel aantrekkelijke plek is, maar ook een waardevolle ecologische schat nabij de Borkense Baan.

Landgoed den Schooten

Landgoed Den Schooten, een eeuwenoud familiebezit, heeft zich gedurende 160 jaar door erfopvolging in handen van de huidige eigenaren bevonden. Het landgoed, gelegen ten zuiden van Winterswijk, strekt zich uit over 40 hectare met een combinatie van cultuurgrond, bosjes, landschappelijke elementen en natuurgebied, gevormd tot een schilderachtig coulisselandschap. De centrale boerderij, Schot Schepers, is verankerd in de geschiedenis van de voormalige Havezathe Luttiken Pleckenpoel en de bijbehorende watermolen, die in het laatste kwart van de 18e eeuw zijn ondergang vond.

De cultuurhistorische waarde van Den Schooten wordt onderstreept door kenmerken zoals de met kleiige leem opgehoogde oeverwal langs de Boven Slinge, de historische paden, de losbeek die diende als overloop en visvoorziening, en de intacte kempkes die herinneren aan de agrarische geschiedenis. Het landgoed wordt doorkruist door middeleeuwse wegen en paden, waaronder het Wooldse pad en het Scheperspad. Daarnaast speelt de bewaarde ecologische diversiteit een cruciale rol, met hoge natuurwaarden voor vogels, amfibieën, vlinders en reptielen, waardoor het landgoed fungeert als genenbank. In de 21ste eeuw valt Den Schooten onder de Natuurschoonwet, is het opengesteld voor publiek, staat de boerderij op de monumentenlijst, en heeft de Provincie Gelderland het predicaat “cultuurhistorisch waardevol” toegekend.

U kunt hieronder een reactie geven:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam